Fråga 2021/22:273 Förverkande av hyreskontrakt

av Roger Hedlund (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Justitie- och migrationsministern samt inrikesministern gick tidigare i oktober ut med att regeringen kan komma att möjliggöra uppsägning av hyreskontrakt för tungt kriminella. Detta lades fram i Dagens Nyheter den 21 oktober. I artikeln togs upp att Socialdemokraternas partistyrelse förslår detta inför kongressen i början av november.

Sverigedemokraterna driver sedan tidigare förslaget att man bör reglera förverkande av hyreskontrakt vid kriminell verksamhet. Det, bland flera åtgärder, behövs för att trygga miljön i bostadsområden.

Problemen med kriminell verksamhet i utsatta och särskilt utsatta områden är stora. Det breder ut sig, och listan på utsatta områden har vuxit. Det är även så att kriminella personer kan inneha hyreskontrakt i helt andra än utsatta områden, och hyresvärdar behöver ha större möjlighet att agera i fall av brottslig verksamhet som en hyresgäst bedriver. Hyreslagstiftningen är inte utformad för dagens problem, och viss revidering behövs.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När i tid avser ministern och regeringen tillse att reglering görs gällande förverkande av hyreskontrakt för kriminella, och vilka ska kriterierna vara?