Fråga 2021/22:272 Relationerna mellan Israel och Palestina

av Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det finns få bilder som etsat sig fast i mitt minne som så som den på den pojke som står med uppsträckta händer i Warszawas ghetto. I bakgrunden står SS-Rottenführer Josef Blösche och håller ett automatvapen.

Förintelsen började inte med läger och gaskammare. Det började med ord och utpekanden.

För ett par år sedan höll Lena Sundström ett tal när hon fick ta emot Torgny Segerstedt-priset. Jag kommer fortfarande ihåg talet som hon höll, jag läste det på min jobbrast. Hon talade om Torgny Segerstedt som en kompass som arbetade mot nazismen även när det inte var opportunt – vilket det inte var under andra världskriget när Hitlertyskland höll på att vinna.

Därför är det så viktigt med statsministerns engagemang mot antisemitism. Förintelsen får aldrig hända igen. Därför är det också viktigt att Sverige är med och undertecknat IHRA.

Men samtidigt verkar det i debatten finnas vissa som vill använda den här konferensen och Sveriges undertecknande av IHRA som ett argument och påstå att tidigare utrikesminister Margot Wallström därigenom skulle vara antisemit. Det Margot Wallström gjorde under sin tid som utrikesminister var att genomföra regeringens politik och bland annat kritisera demoleringen av biståndsprojekt och brott mot mänskliga rättigheter. Det skulle vara välkommet med ett klarläggande om hur nuvarande utrikesminister Ann Linde ser på detta.

Utrikesministerns resa till Israel är ett välkommet steg i relationen mellan våra länder, och det har varit varma beskrivningar i medier om besöket. De senaste åren har tonläget mellan våra två länder varit dynamiskt, och jag tror att de allra flesta tycker det är mycket bra med den här normaliseringen. Detta är något som välkomnas också av Palestina eftersom det skapar förutsättningar för det som krävs inom utrikespolitiken och diplomatin: dialog.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka kommande initiativ tänker ministern ta för att främja relationerna med Israel och Palestina?