Fråga 2021/22:271 Riksrevisionens rapport om isöb-brott

av Ebba Hermansson (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Riksrevisionens rapport 2021:25 Internetrelaterade sexuella övergrepp på barn – stora utmaningar för polis och åklagare har granskat om polisens och åklagarnas arbete mot internetrelaterade sexuella övergrepp på barn bedrivs effektivt. Rapporten identifierar att det finns en del förbättringspotential på flera punkter. En av dessa gäller de så kallade barnahusen, som har funnits i Sverige sedan 2005.

Rapporten konstaterar att det ”finns skillnader i hur barnahusen fungerar i praktiken, vilka åldrar som prioriteras och vilka professioner som ingår i samråden. Därmed blir barnets bostadsort avgörande för om det överhuvudtaget tas om hand på ett barnahus, på vilket sätt och med vilken kompetens.” Då barnahusen fyller en viktig funktion i mötet med utsatta barn och unga är det av stor betydelse att verksamheten är likvärdig i hela landet, och inte varierar stort mellan bostadsorter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Ämnar statsrådet och regeringen följa Riksrevisionens rekommendation, som innebär att säkerställa att verksamheten vid barnahusen blir mer enhetlig, håller hög kvalitet samt är tillgänglig för alla utsatta barn och unga?