Fråga 2021/22:270 Relationskunskap i skolan

av Ebba Hermansson (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I en undersökning från oktober 2020, gjord av Novus på uppdrag av Utbildningsradion, intervjuas personer i åldern 18–25 år om relationsvåld. Av undersökningen framgår att fyra av tio har upplevt våld i sina parrelationer. Våldet kan ta sig uttryck i verbala kränkningar och förödmjukelser, olika typer av begränsningar, hot och förbud, digitalt samt sexuellt och fysiskt våld. 66 procent av de som utsatts drabbades under skoltiden. För var femte skedde det redan i högstadiet eller ännu tidigare. En majoritet av de tillfrågade i undersökningen, sju av tio, anser att de borde fått kunskap om vad som är en sund respektive osund relation i skolan.

Regeringen har efter en granskning av Skolinspektionen beslutat att göra vissa förändringar i ämnet sex och samlevnad. Ämnet kommer framgent att heta sexualitet, samtycke och relationer och lyfta in frågor om samtycke och frivillighet i undervisningen. Huruvida detta innefattar den kunskap som efterfrågas i undersökningen framgår inte.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Kommer kunskap om vad som är en sund respektive osund relation att ingå i ämnet sexualitet, samtycke och relationer, om inte, anser ministern att det finns anledningen att inkludera denna aspekt framöver?