Fråga 2021/22:269 Nya isbrytare

av Jimmy Ståhl (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Äntligen har vi fått glädjande besked om hur de nya isbrytarna ska se ut. I dag, för första gången, visar Sjöfartsverket designen på dessa Bottenvikens giganter. Det är isbrytare som ska klara att bryta en 32 meter bred isränna i stället för dagens 24 meter. De nya isbrytarna är även lättare att manövrera, och de byggs för att kunna drivas fossilfritt. Isbrytarna är viktiga för Sveriges näringsliv och en garant för att kunna säkra farleden vintertid. Utan isbrytning riskerar norrländska hamnar att hålla stängt upp till 130 dagar om året.

Samarbetet med finska Trafikledsverket har gjort detta möjligt, och det har även pressat ned de kalkylerade kostnaderna som beräknas hamna på 1,4 till 2,0 miljarder kronor styck. Tre av Sjöfartsverkets fem nuvarande isbrytare är snart 50 år gamla och behöver bytas ut för att större haverier ska undvikas.

Om allt går enligt plan kan den första isbrytaren vara i drift redan 2027, men det saknas finansiering. Sjöfartsverket föreslår att finansieringen tas via den nationella infrastrukturplanen där kostnaderna för vinterhållning av vägar och järnvägar redan finns. Sjöfartsverket säger att de är redo att påbörja upphandling så fort finansieringen är klar. Redan i dag har det gått ut en intresseförfrågan till tänkbara leverantörer inför byggandet av fartygen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer regeringen att tillskjuta medel till Sjöfartsverket så att farlederna hålls farbara med nya miljövänliga och driftsäkra isbrytare redan 2027?