Fråga 2021/22:264 Fungerande samhällsfunktioner och nästa generations mobilnät

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Telenäten är det som länkar oss samman från norr till söder och som är basen för att människor ska kunna ta del av samhällsservice på ett jämlikt sätt samt för att framgångsrika företag ska kunna utvecklas i alla delar av landet.

De gamla näten möter inte dagens krav på funktion och säkerhet, och när tillverkare slutar att utveckla de gamla teknikerna blir det svårt att få tag i utrustning och reservdelar. Att få med alla användare till moderna tekniker och fasa ut äldre generationer nät är därför en förutsättning för utvecklingen av ett digitalt Sverige.

2G- och 3G-näten används i dag för allt från telefoni och bredband till att koppla upp trygghetslarm, pumphus, elmätare, betalterminaler, mjölkrobotar och nödtelefoner i hissar. För att säkerställa en effektiv övergång till nästa generations mobilnät, utan risk för avbrott i viktiga samhällsfunktioner och där alla användare får en ny lösning, krävs god framförhållning och en bred samverkan.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att säkerställa att det inte blir onödiga avbrott och onödiga fel i viktiga samhällsfunktioner vid övergången till nästa generations mobilnät?