Fråga 2021/22:263 Specialfastigheters förmåga

av Johan Hultberg (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Statens institutionsstyrelse (Sis) brottas med mycket allvarliga säkerhetsproblem, särskilt vid de särskilda ungdomshemmen, och har så gjort under lång tid. Konkret handlar det bland annat om omfattade problem med hot och våld, att narkotika och vapen förekommer inne på institutionerna samt att personer som är under tvångsvård avviker eller rent av fritas. I fjol var det hela 26 rymningar från Sis av personer som dömts till sluten ungdomsvård. Säkerhetsbristerna är alltså omfattande och akuta.

Sis har dock påbörjat ett brett och omfattande arbete med att förbättra säkerheten vid myndighetens institutioner. Arbetet handlar bland annat om kompetenshöjande insatser, om inrättandet av nya funktioner och befattningar inom myndigheten, såsom säkerhetspecialister och underrättelseoperatörer. Helt centralt för att förbättra säkerheten vid de institutioner som Sis driver är att utveckla den fysiska säkerheten. Det kräver mycket omfattande insatser i och i anslutning till befintliga fastigheter liksom investeringar i helt nya lokaler. De lokaler som Sis använder behöver också förbättras för att skapa bättre förutsättningar för att bedriva en vård av god kvalitet. En stor del av de lokaler Sis disponerar är i dag varken säkra eller ändamålsenliga utifrån ett vårdperspektiv.

Enligt Sis generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark är ett problem nu att det statliga bolaget Specialfastigheter, som äger 31 av de 34 institutioner som Sis hyr, har svårt att snabbt möta de växande och förändrade behov som Sis har av säkra och ändamålsenliga lokaler. Detta givet att Specialfastigheter möter ett kraftigt ökat behov av säkerhetsfastigheter i stort. Särskilt är det kriminalvården som har ett stort och växande behov givet den mycket omfattande platsbrist som i dag råder inom kriminalvården. Det är självfallet förståeligt att det är en utmaning för Specialfastigheter att snabbt möta det växande behov som finns av säkerhetsfastigheter. Samtidigt är det, enligt undertecknads uppfattning, inte acceptabelt om det är så att det nödvändiga arbetet med att förstärka säkerheten inom Sis allvarligt bromsas på grund av en oförmåga hos Specialfastigheter att växla upp sin verksamhet och möta sina kunders behov. Specialfastigheter måste ha förmåga att möta Sis behov att bättre och säkrare lokaler.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder i syfte att säkerställa att Specialfastigheter har förmåga att skyndsamt svara upp mot de behov som Statens institutionsstyrelse har av säkra och ändamålsenliga lokaler?