Fråga 2021/22:261 Modern miljöbalk

av Lotta Olsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Vi står inför enorma förändringar av samhället och världen. De fossila bränslen som i dag står för 80 procent av den globala energiproduktionen ska fasas ut för att vi ska klara klimatmålen och minska koldioxidnivåerna i atmosfären.

Detta innebär enorma utmaningar. Hela energisystemet behöver förändras och uppdateras. När vi till stor del byter från fossila bränslen till elektrifiering och eldrift finns det stora förändringar som behöver göras. En stor förändring är att vi behöver bygga ut massor av elinfrastruktur.

För den massiva utbyggnaden kommer det att behövas en stor mängd metaller som vi i Sverige till viss del har nationellt. Då blir de till viss del omoderna och rigida regelverk och den lagstiftning vi har för gruvdrift och öppnande av nya gruvor ett stort hinder – ett hinder som leder till långa tillståndsprocesser och försenade tillstånd, vilket kan orsaka brist på metaller.

Ska vi klara våra klimatmål och elektrifiering av samhället behöver vi inte bara modernisera infrastruktur utan också skapa moderna tillståndsprocesser.

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan lyder:

 

Avser ministern att verka för att processerna runt miljötillstånd i samband med gruvdrift ska moderniseras?