Fråga 2021/22:259 Säkerhetsmässiga konsekvenser av utländskt ägande av vindkraft

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Runt om i Sverige sker det nu omfattande investeringar i vindkraft. En betydande del av investeringarna sker via utländska investeringar. För en tid sedan rapporterade SR:s Ekot om att ett kinesiskt statligt ägt kärnkraftsbolag står bakom närmare en femtedel av de mångmiljardinvesteringar som görs i svensk vindkraft.

”Kinas investeringar utanför Kina har en direkt koppling till Kinas nationella säkerhetsintressen, kärnintressen”, sa en Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI till Ekot.

Den absoluta majoriteten av alla investeringar som görs i svensk vindkraft kommer från utländska investerare. Det är en brokig skara av bland annat pensionsbolag, investmentbanker, kapitalförvaltare och energibolag som ser en möjlighet att tjäna pengar när den svenska vindkraften byggs ut. En av de allra största investerarna är en statligt ägd kinesisk kärnkraftsjätte som på kort tid även blivit en av de största energiinvesterarna i resten av världen, inte minst i Europa. Av de 90 miljarder kronor som investerats i ny vindkraft i Sverige mellan 2017 och 2022 är China General Nuclear Power Corporation, CGN, inblandat i nästan en femtedel, rapporterade Ekot.

I en situation med ofred eller av andra orsaker kan svensk energiproduktion vara beroende av bolag som kontrolleras av den kinesiska staten. Det skulle vara fullt möjligt att vindkraftsproduktionen stängs av i en situation där elbehovet är stort i Sverige av andra orsaker än affärsmässiga.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur agerar, på kort och på lång sikt, statsrådet för att säkerställa de nationella säkerhetsmässiga konsekvenserna av att den kinesiska staten gör så betydande investeringar i den svenska vindkraftsutbyggnaden?