Fråga 2021/22:25 Sexsomni

av Ebba Hermansson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

De senaste åren har allt fler sexualbrottslingar börjat åberopa diagnosen sexsomni, vilket innebär att man har våldtagit kvinnor och barn medan man varit i sovande tillstånd. Enligt en granskning gjord av Göteborgs-Posten har detta tillstånd sammanlagt åberopats i 30 sexualbrottsfall, varav i 28 våldtäktsfall, ett våldtäktsförsök och ett fall av sexuellt tvång. Ett uppmärksammat sådant fall uppdagades nyligen då en kvinna blev dömd att betala 150 000 kronor till sin egen våldtäktsman, efter att denne påstått sig lida av den extremt ovanliga diagnosen, varpå rättegången togs om och mannen friades.

Att våldtäktsmän kan komma undan straff genom att skylla på sexsomni visar på att lagstiftningen här har ett kryphål. Det bör anses vara extremt oansvarigt att, medveten om att man lider av denna sällsynta diagnos, ändå lägga sig och sova bredvid potentiella offer. Därav kan tyckas att dessa gärningsmän bör kunna dömas för oaktsam våldtäkt enligt den nya samtyckeslagstiftningen. Alternativt bör lagen kompletteras för att fånga upp dessa brott då fenomenet knappast kommer att försvinna.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur avser ministern att agera för att sexualbrottslingar inte ska komma undan rättmätiga straff genom att hävda att de lider av sexsomni?