Fråga 2021/22:247 Husrannsakan i bostäder och andra privata utrymmen

av Katja Nyberg (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Husrannsakan är ett tvångsmedel som innebär stora ingrepp i den enskildes privata sfär. Reglerna för husrannsakan i bostad är strikta och ska så vara. Men mot bakgrund av den utveckling som har skett, där våldet hos de kriminella har trappats upp, så finns det anledning att se över reglerna om husrannsakan för att stävja den grovt organiserade brottsligheten.

Regeringen föreslår utökade möjligheter till husrannsakan i brottsförebyggande syfte. Regeringen nöjer sig dock med att dessa regler tillämpas i vissa utrymmen eller i anslutning till flerbostadshus. Regeringen föreslår även en begränsning som innebär att polisman endast i brådskande fall får undersöka trappuppgångar, tvättrum, garage etcetera utan ett föregående beslut från Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen.

En polisman kan i dag med stöd av 20 a § polislagen genomsöka bilar och båtar utan ett föregående beslut i brottsförebyggande syfte. Regeringen medger att dagens regler om husrannsakan i fordon och båtar har fallit väl ut och använts av polisen i stor utsträckning men att de har tappat sitt värde i och med att de kriminella börjat anpassa sitt beteende efter dem. Det borde vara mindre integritetskänsligt att genomsöka ett trapphus än att genomsöka bilar och båtar.

Med hänvisning till eventuella integritetskränkningar görs även undantag för bostäder. Följden av en sådan avgränsning är förutsägbar. Polismyndigheten noterar i sitt remissvar att behovet omfattar även bostäder om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att sådana föremål påträffas och kan förverkas. Syftet med förslaget är att ge polisen möjligheter att förhindra att vapen och andra farliga föremål används vid våldsbrott.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser regeringen att med hänsyn till Polismyndighetens uttryckta behov och det befintliga mönstret där kriminella anpassar sina beteenden utifrån lagstiftningen gå vidare med frågan om husrannsakan i bostäder och andra privata utrymmen?