Fråga 2021/22:246 En riskskatt för kreditinstitut

av Charlotte Quensel (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen har under september månad lämnat över utkastet till lag om en riskskatt för kreditinstitut till Lagrådet. I lagrådsremissen föreslås att ett kreditinstitut ska betala riskskatt till staten om summan av kreditinstitutets skulder vid beskattningsårets ingång överstiger ett gränsvärde.

Införandet av en skatt på kreditinstitut är inte oproblematiskt, särskilt inte för mindre kommuner som är beroende av upplåning via Kommuninvest – som ägs av kommuner och regioner och drivs utan vinstsyfte för att säkra billiga och stabila lån för investeringar i välfärden.

I och med att Kommuninvest drivs utan vinstsyfte slår skatten direkt över på kunderna, vilket i det här fallet är kommunerna och regionerna – indirekt innebär det att skatteintäkterna måste höjas.

Samtidigt är inte Kommuninvest ett kreditinstitut som vid en finansiell kris riskerar att orsaka väsentliga indirekta kostnader för samhället, tvärtom. Kommuner och regioner står för sina garantier, därmed uteblir även den risk som är motivet för skatten.

Propositionen om en riskskatt för kreditinstitut skulle ha avlämnats till riksdagen den 12 oktober 2021. Så har dock inte skett.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad är anledningen till att propositionen om en riskskatt för kreditinstitut inte har avlämnats till riksdagen?