Fråga 2021/22:241 Nationell samordning för tryggheten runt Vänern och Göta älv

av Ann-Sofie Alm (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Innanhavet Vänern är en nationell tillgång som ger oss vattenkraft, klimatsmarta transporter, dricksvatten, möjlighet till arbetstillfällen och värdefull besöksnäring. Men om Vänern svämmar över blir det kostsamt, och stora miljövärden står på spel. Det värsta scenariot, den så kallade dimensionerande nivån, beräknas ge skadekostnader på vägar, fastigheter och industrier på 10 miljarder kronor. Det är enorma summor för de små kommunerna och drabbade enskilda fastighetsägarna att bära, och det skulle innebära mycket stora påfrestningar för samhället i stort under lång tid. Detta bör vi förekomma och förebygga. Det skulle därför vara bra med en nationellt samordnad översyn för att få fram en långsiktig lösning för Vänerns avtappningsproblem, liksom för skredriskerna längs Göta älv.

Tidigare utredningar har visat behovet av en nationell samordning och föreslagit ett nytt statligt anslag för att genomföra storskaliga åtgärder som ligger bortom kommunernas betalningsförmåga samt att det senast år 2012 (!) skulle finnas ett förslag till långsiktig lösning där Vänerns avtappningsmöjligheter ökas. Detta väntar ännu på att förverkligas. Satsningar via regeringsuppdrag har gjorts för att klargöra Mälarens översvämningsrisker, vilket gjort stor nytta i förebyggande syfte. Denna kunskap bör en möjlig nationell samordning kunna dra stor nytta av i frågan om att trygga människor, miljö och samhälleliga värden även runt Vänern och Göta älv.

Genom att i en nationellt samordnad översyn anpassa och säkra upp för kommande katastrofer lägger man grunden till ny kunskap, viktig forskning, teknikutveckling och värdefulla erfarenheter inom byggsektorn som sammantaget även blir en attraktiv nationell exportvara.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta nationellt för att säkerställa tryggheten för människor och näringsverksamhet runt Vänern och Göta älv genom att Vänerns avtappningsförmåga ökas?