Fråga 2021/22:240 Enhetliga regler för kontaktförbud i hela landet

av Katja Nyberg (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Våld och kränkningar i nära relationer utgör ett växande och dagsaktuellt problem. Den straffrättsliga lagstiftningens senfärdighet i att anpassas till verklighetens behov är ett av svensk politiks stora misslyckanden. Regeringens proposition till riksdagen medför flera förbättringar, straffskärpningar och möjligheter till att bättre förhindra och beivra sådan brottslighet.

Det är i synnerhet välkommet att regeringen tillgodoser justitieutskottets tillkännagivande om möjlighet till utvidgat kontaktförbud även vid förstagångstillfället. Det är även välkommet att ett flertal tillkännagivanden gällande kontaktförbud nu genomförs. Det finns dock skäl att vidta ytterligare åtgärder.

Det är i dag alldeles för svårt för utsatta kvinnor att få ansökningar om kontaktförbud beviljade mot män som de riskerar att utsättas för våld av. En stor del av dem som ansöker om kontaktförbud får avslag.

Kontaktförbud har ett viktigt signalvärde, vilket går förlorat när en stor andel av ansökningarna inte går igenom.

Dessutom finns det geografiska skillnader mellan antalet beviljade ansökningar. Beroende på var en ansökan om kontakförbud lämnas in kan risken att få avslag dubbleras och mer därtill.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Avser ministern och regeringen att sänka kraven för beviljande av kontaktförbud och arbeta med en enhetlig tillämpning av frågan i hela landet?