Fråga 2021/22:238 Ökat antal internetrelaterade sexuella övergrepp på barn

av Ann-Sofie Alm (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Riksdagen har beslutat om ett antal lagskärpningar för att skydda barn och unga från sexuell exploatering. Den 1 juli 2009 infördes brottet kontakt med barn i sexuellt syfte. Det räcker med att en förövare föreslår en träff i syfte att möjliggöra sexuella övergrepp för att få en fällande dom. Detta infördes den 1 januari 2018. Från den 1 januari 2020 höjdes minimistraffet för köp av sexuell handling (som även fick brottsrubriceringen utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling) från böter till fängelse, och maxstraffet höjdes från två till fyra år. I 2020 års sexualbrottsutredning föreslås ytterligare straffskärpningar för sexualbrott. Det pågår även ett arbete med att ta fram en lagrådsremiss angående husrannsakan på distans, vilket bör medge husrannsakan att omfatta internationella molntjänster.

Trots dessa insatser sker fortfarande sexuella övergrepp mot barn – och av barn.

Barnahus rapporterar om en ökning av antalet sexuella övergrepp mot barn där andra barn är förövaren. Barn gör saker mot andra barn som är tydligt inspirerade från upplevelser barnen tagit till sig från internet. Det handlar om grova övergrepp, och anmälningarna visar att övergreppen är direkt inspirerade av grova pornografiska filmer som endast är ett klick bort i mobiler och läsplattor – mobiler och läsplattor som barn har i sina händer från väldigt tidig ålder.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern samt regeringen att vidta för att minimera antalet grova sexuella övergrepp på barn där vuxna, men även andra barn, är förövare?