Fråga 2021/22:237 Nationellt ansvar för strandstädningen

av Ann-Sofie Alm (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Bohusläns kuster har en mäktig och outtröttlig motståndare i form av flera hundra ton plast, skräp och bröte som böljande och dagligen sköljer in från havet. Nedskräpning av den marina miljön och av stränder är en fråga som har varit aktuell under lång tid både internationellt och nationellt – och det med rätta. Kampen mot plasten i haven är en överlevnadsfråga.

Kommunerna har i dag hela ansvaret för renhållningen och därmed för att städning av stränderna sker. Från öppet hav driver årligen 8 000 kubikmeter internationellt skräp upp på öar, kobbar och skär med hjälp av Jutska strömmen, Atlantströmmen och den baltiska ytströmmen.

De små kommuner som är belägna längs den vackra bohuslänska kusten har begränsade ekonomiska möjligheter. Att hålla stränderna skräpfria och havet friskt är en mycket kostsam operation, och utan de ideella eldsjälarna som i ur och skur kärleksfullt rensar upp så att alla vi andra kan njuta av havsglittret skulle ekvationen inte gå ihop. Staten borde finna en möjlighet att avsätta resurser såväl för havsmiljön som för åtgärder mot nedskräpning.

Det är orimligt att det ska vara den lilla kommunens enskilda ansvar. Det är heller inte rimligt att att förlita oss på att ideella krafter kommer att kunna fortsätta rädda våra hav och stränder utan ekonomiska tillskott, då skräpmängden som tvingar sig upp på våra stränder oförtrutet ökar.

Det vore önskvärt att regeringen utreder hur ett nationellt ansvar med åtgärder för att säkerställa städningen av Sveriges och Bohusläns kust i syfte att rädda havs- och strandmiljön bör utformas. Regeringen bör påtala på EU-nivå att detta även är ett EU-ansvar. Ska vi vinna över nedskräpningen av stränderna och över mikroplasterna i havet måste vi arbeta tillsammans.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser ministern samt regeringen att vidta för att se till att stränderna längs Bohuskusten och haven vi delar med resten av världen hålls rena?