Fråga 2021/22:234 Preskriptionstiden för hedersbrott

av Ann-Sofie Alm (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det finns en djup orättvisa i att alla medborgare i vårt land inte får möjlighet att åtnjuta den jämställdhet, frihet och de rättigheter vi andra tar för givna utan i stället tvingas leva i hederskulturens förtryck.

Sveriges myndigheter behöver effektiva verktyg för att förebygga och förhindra att personer med anknytning till Sverige tvingas ingå äktenskap eller könsstympas utomlands. Det behövs också åtgärder för att underlätta, eller om det behövs framtvinga, ett återförande till Sverige av det utsatta barnet.

Bortförande av barn för tvångsgifte och könsstympning är, vid sidan av systematisk misshandel och familjesanktionerade mord i hederns namn, oerhörda brott mot barnkonventionen och mänskliga rättigheter.

Utgångspunkten bör vara att regeringen får uppdraget att ta fram en nationell handlingsplan mot hederskulturens brott. En första åtgärd i en sådan handlingsplan bör vara att utreda hur många barn som lever i hederskultur och hur många som är i riskzonen för att utsättas för hederskulturens brott. Regeringen bör också få i uppdrag att utreda hur man säkrar bevis mot förövare av hederskulturens brott. Det är nämligen ett kollektiv som sanktionerar och utför ett hedersbrott, och rättsväsendet behöver skarpare verktyg för att säkerställa men också kunna använda de bevis som tas fram. Sådana bevis kan framkomma långt efter det att brottet har begåtts eller var tänkt att begås.

Det ska finnas en oantastlig tydlighet i att det råder nolltolerans mot hederskultur i Sverige. Det betyder att vi aldrig får vända dessa barn, flickor och brottsoffer ryggen. Preskriptionstiden för könsstympning har avskaffats. Detsamma bör gälla för all hedersrelaterad brottslighet. Möjligheten att utdöma straff ska alltid finnas kvar.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern samt regeringen att utreda möjligheten att avskaffa brottsbalkens preskriptionstid för hedersbrott, det vill säga brott med hedersmotiv?