Fråga 2021/22:230 Elnätet och undantag från ränteavdragsbegränsningsreglerna

av Larry Söder (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sårbarheten i Sveriges nationella och regionala elsystem måste hanteras. Sverige behöver ett modernare energisystem för att säkerställa ökad leveranssäkerhet och att för att vi ska nå Sveriges klimatmål 2045. En viktig del är att elnäten måste byggas ut. 

Energibranschen är en kapitalintensiv bransch som nu står inför mycket omfattande investeringsbehov för elektrifiering av industri och transporter – inte minst för att nå klimatmålen, men även för att säkra leveranssäkerheten nationellt såväl som regionalt. Med utgångspunkt i att det finns ett stort behov i samhället av investeringar för utbyggnad och ombyggnad av energisystemet ligger det också i samhällets intresse att skapa skatteregler som håller nere finansieringskostnaderna för att inte tappa fart eller konkurrenskraft gentemot andra EU-länder. 

I propositionen Nya skatteregler för företagssektorn (prop. 2017/18:245) infördes nya ränteavdragsbegränsningsregler i inkomstskattelagen (1999:1229) som ett led i att genomföra EU:s direktiv för att motverka skatteundandraganden ((EU) 2016/1164). I propositionen uttalade regeringen avsikten att analysera frågan om ett infrastrukturundantag för samhällsviktig infrastruktur vidare inom ramen för den uppföljning som ska starta två år efter ikraftträdandet. En stor del av EU:s medlemsländer har redan infört undantag från ränteavdragsbegränsningsreglerna. 

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur ser ministern på ett undantag för elnätet som en samhällsviktig infrastruktur, och tänker ministern ta några initiativ med anledning av det som har framförts?