Fråga 2021/22:229 Säkerhetspolisens kontroll av ordningsvakter

av Linda Westerlund Snecker (V)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Regeringen har presenterat en utredning som gjort en översyn av regelverket för ordningsvakter (SOU 2021:38). Vänsterpartiet är generellt positivt till flera av utredningens förslag som syftar till att modernisera och effektivisera regelverket för ordningsvakter. I likhet med bland annat Transportarbetarförbundet har vi dock uppmärksammat att utredningen föreslår att kravet på registerkontroll av anställda i bevakningsföretag enligt säkerskyddslagen tas bort. Detta innebär att Säkerhetspolisen inte längre ska kontrollera att den som ska anställas i ett auktoriserat bevakningsföretag är medborgerligt pålitlig. Konsekvensen riskerar att bli att personer som är aktiva i olika våldsbejakande extremistmiljöer i framtiden tillåts driva och arbeta i bevakningsföretag.

Det vore enligt Vänsterpartiets mening ytterst olämpligt om till exempel aktiva nazister ska kunna arbeta med bevakning på allmänna platser och av synagogor och flyktingboenden. Utredningens förslag i denna del riskerar även att leda till fler terroristdåd och andra brott mot rikets säkerhet.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att gå vidare med utredningens förslag om att avskaffa Säkerhetspolisens kontroll av blivande ordningsvakter?