Fråga 2021/22:226 Direktiv för den parlamentariska kommittén

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den 22 juni 2021 antogs ett tillkännagivande i riksdagen gällande direktiv till den parlamentariska kommitté som bland annat ska utreda en ny renskötsellag. I tillkännagivandet framgår det att nuvarande utredningsdirektiv har skapat en stor osäkerhet hos lokalbefolkningen och andra som i generationer jagat och fiskat i de områden som nu samebyn Girjas fått ensamrätt till. Dessa grupper nämns inte i direktiven och inte heller de organisationer som samlar jägare. Direktiven bör också i större grad beakta annan näringsverksamhet såsom skogsbruk och turism. En majoritet i riksdagens ansåg att direktiven till den parlamentariska kommittén är alltför svaga på dessa punkter och att nuvarande direktiv riskerar att öka de spänningar som finns i stället för att minska dem.

Därför ska utredningens direktiv kompletteras med att förslag ska tas fram som tar hänsyn till samers rätt men också beaktar lokalbefolkningens och övriga svenskars tradition, intresse och behov av att jaga och fiska på det sätt som skett under lång tid. Detta ska ske i en inkluderande dialog med berörda parter för att hitta en hållbar väg framåt.

Fredagen den 15 oktober hade kommittén sitt första möte, och vi fick inga signaler om att nya direktiv var på väg från regeringen.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

När kan vi förvänta oss att få nya direktiv som är utformade i enlighet med ovan nämnda beslut från en majoritet i riksdagen?