Fråga 2021/22:222 Handläggning och stödutbetalning hos Jordbruksverket

av Mikael Larsson (C)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Jordbruksverket har att hantera utbetalning från landsbygdsprogrammet till lantbrukare och landsbygdsföretagare men också till Leaderområden runt om i Sverige.

Under den senaste programperioden har Jordbruksverket brottats med långa handläggningstider och med att stöd har tagit väldigt lång tid att betala ut. Detta är beklagligt utifrån att företagare på landsbygden drabbas, men det är också beklagligt när projektansökningar tar lång tid att handlägga och då riskerar att många bra projekt för landsbygdsutveckling för försenade.

Ekonomistyrningsverket har under de senaste åren också granskat Jordbruksverket bland annat utifrån att stöden har tagit lång tid att betala ut.

Nu är vi i slutet av denna programperiod och inne i övergångsperioden för landsbygdsprogrammet. Det har framkommit information om att handläggningstiderna hos Jordbruksverket nu tar cirka fyra fem månader. Detta är helt oacceptabelt om det är så att till exempel pengar brinner inne för att handläggningstiderna är för långa. Kopplat till detta så blir även då stödutbetalningarna försenade. Detta kan i förlängningen innebära att en företagare eller förening som sökt om stöd får ta lån för att klara av sina ekonomiska åtaganden.

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan är därför:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för lösa problematiken med handläggningstiderna och stödutbetalningarna hos Jordbruksverket?