Fråga 2021/22:22 Handläggningstider för ledningsförrättningar

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

En ökad elektrifiering av samhället ställer krav på snabba och effektiva tillståndsprocesser för utbyggnad av elnät och för en effektiv elmarknad. Kraven på snabbare handläggning är mycket stora. Regeringen har den 17 september redovisat att de genomsnittliga handläggningstiderna ska halveras för att få fram nödvändiga tillstånd.

Förutom koncession behövs beslut om tillträde till mark, ledningsrätt och beslut om ersättning för intrång på fastigheter. Markåtkomsts- och ersättningsfrågorna  kräver omfattande insatser från ledningsägare och berörda myndigheter, bland annat Lantmäteriet.

Lantmäteriet handlägger årligen många ledningsrättsförrättningar. Vid en kraftigt ökad utbyggnad av elnät i hela landet kommer antal ledningsrättsärenden att öka kraftigt de närmaste åren, och tusentals fastighetsägare kommer att tvingas upplåta mark för ledningar.

I Lantmäteriets årsredovisning för år 2020 redovisar Lantmäteriets ledning följande beträffande ärendegruppen Infrastruktur: ”Vi bedömer att handläggningstiderna är för långa och därmed otillräckliga för kundernas behov. Dialogen med kunder behöver stärkas och externa processer behöver samverka med våra. När handläggningen kan återupptas i sammanträdesärenden bedömer vi att handläggningstiderna kan komma att öka. Kvaliteten bedömer vi som otillräcklig, framförallt på grund av att vi inte upplevs som förutsägbara. Dialogen behöver vara differentierad eftersom kunderna i detta område både är professionella aktörer och privatpersoner som berörs av tvångsbeslut. Vi anser att överklagandeflödet stärker den bilden. Vi bedömer dock att kvaliteten på den rättsliga prövningen är tillräcklig, bland annat med tanke på den låga nivån av ärenden som återförvisas från domstol. Även i detta kundbehov förekommer variationer i interna arbetssätt som påverkar både kostnader, handläggningstider och därmed kvalitetsbedömningen negativt.”

Regeringen ställer krav på halverade handläggningstider för koncessionsprövningen. Vilka krav ställs på lantmäterimyndigheterna? Lantmäteriet har redan i dag problem med långa handläggningstider och dialogen med sina kunder.  För att möta en växande efterfrågan behöver staten vidta åtgärder för att minska handläggningstiderna inom det statliga lantmäteriet. I budgeten signalerar dock regeringen längre handläggningstider.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att effektivisera och förbättra kvaliteten i markåtkomsts-och ersättningsprocesserna och tillika halvera handläggningstiderna för ledningsrättsförrättningar under de närmaste åren?