Fråga 2021/22:218 Hazarerna i Afghanistan

av Magnus Jacobsson (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Hazarerna är en folkgrupp som har funnits i Afghanistan sedan 1200-talet. Även om ursprunget är omdiskuterat anser många att hazarerna är ättlingar till mongolerna. De flesta hazarer är shia-muslimer vilket ofta har medfört förföljelser från den sunnitiska majoritetsbefolkningen.

De värsta övergreppen skedde under den senare delen av 1800-talet då emir Abd-Rhaman Khan i praktiken genomförde ett folkmord på hazarer. Det finns olika uppgifter om hur många som dödades, men enligt en del källor kan det ha varit så många som hälften av den dåtida hazariska befolkningen som mördades eller såldes som slavar.

Förföljelse av hazarer har återkommit över tid, vilket gör att det i dag finns stora hazariska minoriteter i Afghanistans grannländer.

Vid förra tillfället då talibanerna hade makten i Afghanistan genomfördes flera brutala angrepp mot hazarerna. Amnesty International rapporterar, tillsammans med flera oberoende medier, om att det även nu sker religiöst våld ifrån talibaner mot den hazariska minoriteten. Även den kristna minoriteten i Afghanistan drabbas av religiöst våld.

Det är viktigt att regeringen följer utvecklingen i Afghanistan.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern och regeringen inom EU och FN för att säkerställa att hazarer och andra minoriteter kan leva i trygghet efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan?