Fråga 2021/22:215 Förlängda danska inresekontroller på grund av brottslighet och kriminalitet i Sverige

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Pandemin resulterade i stängda gränser och inresebegränsningar för medborgare mellan olika länder. Åtgärder som nu tagits bort eller är under planerad avveckling. Så skedde också då situationen blev ohållbar under de stora okontrollerade flyktingströmmarna år 2015. Mer extraordinärt får det anses vara att Danmark infört begränsningar mot Sverige med uttrycklig hänvisning till rådande kriminalitet. Det slår mot öppenheten och rörligheten i Öresundsregionen men sätter också en dyster bild av vårt land.

Den socialdemokratiskt styrda regeringen i Danmark har bestämt att förlänga kontrollen av gränsen mot Sverige till den 11 maj 2022. Justitieminister Nick Hækkerup (S) låter meddela: ”Den danska regeringen bedömer att den tillfälliga gränskontrollen är en nödvändig och effektiv åtgärd att rikta mot dessa hot” […] ”De ihållande och betydande hoten mot vår allmänna ordning och inre säkerhet orsakad av militanta islamister och organiserade kriminella, som är i stånd att utnyttja den fria rörligheten inom Schengenområdet fortsätter att vara ett stort bekymmer för den danska regeringen.”

Den 12 november 2019 infördes gränskontroller just med hänvisning till kriminalitet och brottslighet som innebär punktvisa kontroller på inresande från Sverige till Danmark. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att få ned den brottslighet och kriminalitet i Sverige som gör att S-regeringen i Köpenhamn nu har för avsikt att förlänga de inresekontroller som Danmark har gentemot Sverige till den 11 maj 2022?