Fråga 2021/22:210 Äganderätten vid planering av nya ledningsgator

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det råder i dag stor brist på el i södra Sverige, vilket har gjort oss mer beroende av importerad el. Nedstängningen av Ringhals reaktorer kunde ha undvikits om bara regeringen hade visat en politisk vilja till det, vilket inte regeringen gjorde.

Bristen på nätkapacitet i Sverige är även den stor, och Sverige måste nu kraftfullt bygga ut nätkapaciteten för att klara framtidens elbehov.

Normalt brukar ju elbolagen planera utbyggnaden och sedan mer eller mindre köra över landets markägare, som drabbas hårt av dessa inskränkningar på sina marker. Luftledningar har tidigare varit det mest vanliga sättet att bygga nya elledningar på, men de tar stor plats i landskapet, drabbar många markägare och förstör värdefull produktionsmark. 

Skogen och marken är en viktig resurs i Sverige för att klara produktionen av skogsråvaror och mat.

Sverige måste stärka äganderätten och ta större hänsyn till att vi kan producera mer skog och mer mat på landets marker. Därför behöver regeringen jobba mer med att Sverige gräver ned sina elledningar i stället för att bygga nya kraftledningsgator igenom det svenska landskapet.

Det vore också mer rimligt att statens skogar och reservat användes för nya elledningar än att man belastar markägare med det stora intrånget att de måste ha luftledningsgator på sina marker.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är:

 

Vad avser statsrådet att göra för att stärka äganderätten för landets markägare då nya ledningsgator planeras och ska byggas i Sverige?