Fråga 2021/22:21 Försäljning av Metria

av Lars Beckman (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

För över fyra år sedan, den 20 juni 2017, röstade riksdagen ja till att sälja det statliga bolaget Metria AB, som har sitt huvudkontor i Gävle. Vid beslutet om försäljning gjordes bedömningen att Metria kan utvecklas med en aktiv och skicklig ägare som har motsvarande verksamhet som kärnverksamhet.

Riksdagen riktade i våras ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om så kallade geodata. Med öppna och avgiftsfria statliga och kommunala geodata skapas en större marknad för vidareförädling av geodata. Riksdagens beslut om planintressenters medverkan vid detaljplaneläggning (prop. 2020/21:131) skapar större möjligheter för konsulter inom samhällsbyggnadsområdet att bidra till snabbare planprocesser genom att planintressenten ska kunna påbörja arbetet att ta fram planeringsunderlag innan kommunen har möjlighet att påbörja planläggningen.

Metria har under en rad år haft svårigheter att få tillräcklig lönsamhet. Kvartalsrapporten för andra halvåret 2021 visar att bolaget har betydlig sämre lönsamhet än de privatägda bolag som verkar i samma bransch.  Högkonjunkturen i byggandet leder till god lönsamhet i branschen, men inte hos det statliga bolaget.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att nu vidta utifrån riksdagens beslut 2017 att sälja Metria?