Fråga 2021/22:206 Säkerhetsbälte i epatraktorer

av Jimmy Ståhl (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den senaste tiden har det varit en flitig debatt om A-traktorer. A-traktorerna delar befolkningen i två läger, de som vill förbjuda dem och de som tycker de är bra. Personligen anser jag att den ganska nyligen genomförda regelförändringen är positiv och förenklar för ungdomar som vill ta sig fram, speciellt där det finns brister i kollektivtrafiken. A-traktorerna har en lång historik i Sverige, och en hel del har hänt sedan första epatraktorn sågs på gatorna.

De nya reglerna förenklar processen att göra om ett fordon till traktor, vilket har många fördelar men också vissa nackdelar. Fordonen är i dag mer miljövänliga och mer trafiksäkra. Till det kommer att de besiktigas. Den stora nackdelen med A-traktorn är att den inte har bältestvång. Den moderna A-traktorn är mer eller mindre en bil och har deformationszoner, och nyare fordon har även airbag. Att krocka i 30 kilometer i timmen kan sluta med en dödsolycka och i bästa fall att man skadar sig, förutsatt att man inte har bilbälte på sig. Airbag i fordon där föraren inte är bältad kan nämligen utgöra en större risk för skador och dödsfall.

Mopedbilen går lite fortare, 45 kilometer i timmen, men om hjälm saknas finns där ett bältestvång. Att höja hastigheten för A-traktorer till 45 kilometer i timmen vore en enkel åtgärd för att påföra förarna av dessa fordon bälte. Att höja hastigheten ger även fler fördelar förutom ökad säkerhet för föraren. Till exempel irritationen bland övriga fordonsförare, som anser att traktorerna är i vägen. Det finns alltså mycket att vinna på genom en hastighetshöjning av traktorerna då de nyare modellerna har airbag och bälten, vilket gör förarmiljön mycket säkrare än till exempel mopedbilar. Ytterligare en fördel med en hastighetshöjning till 45 kilometer i timmen för A-traktorer kan vara att manipuleringen av fordonen torde minska. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att se över reglerna för A-traktorer i sådan riktning att de även kan innefatta säkerhetsbälteskrav vid körning på allmän väg?