Fråga 2021/22:204 Ansvar för misstag under pandemin

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

På ett möte den 3 april 2020 lyftes en direktrapport av fackförbundet Kommunal från tusentals arbetsplatser där vård- och omsorgstagare löper störst risk att bli allvarligt sjuka och dö av covid-19. Åhörare var socialminister Lena Hallengrens statssekreterare, statsepidemiolog Anders Tegnell, Sveriges Kommuner och Regioner samt Socialstyrelsen. Ordföranden för Kommunal, Tobias Baudin, kunde presentera över 2 000 färska svar på en enkät som fackföreningen hade genomfört bland skyddsombud och arbetsplatsombud inom vården och äldreomsorgen. Svaren var dessutom entydiga, och det rådde inga tvivel om att personal inom vård och äldreomsorg var i akut behov av skyddsutrustning. Bara omkring hälften av skyddsombuden inom hemtjänsten uppgav att det fanns skyddsutrustning i syfte att skydda sig själva och boende från smitta.

I detta läge hade man kunnat tro att någon part hade reagerat, men så var inte fallet. Siffrorna avfärdas i stället, och enligt statsepidemiologen var läget under kontroll. Uppenbarligen litade socialminister Lena Hallengren mer på detta än på de tusentals medarbetarna inom vård och omsorg, och hon tycktes inte bry sig nämnvärt för att utreda det hela ytterligare. Situationen skildras väl i Arena Idés rapport Att stå längst fram från december 2020.

I Sverige brändes fullt duglig skyddsutrustning samtidigt som smittan härjade fritt bland sköra, och Kommunals medlemmar tvingades i många fall arbeta iklädda hemsydda tygstycken. I takt med att behovet av skyddsutrustning tonades ned av svenska myndigheter valde man i andra länder att helt ställa om; i Taiwan kunde man till och med överproducera munskydd inom loppet av någon vecka, efter att beslut fattats av ansvariga politiker. Att Sverige, som tack vare att vi är en ledande pappersproducent, hade alla förutsättningar att göra detsamma är och lär förbli en gåta, men kan ses som talande för vilken handlingsförlamad regering vi haft under pandemin. En än större gåta är hur ingen av de som ansvarat för att vi fått tusentals onödiga dödsfall och svårt sjuka har fått lämna sin tjänst.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att, för det fall det har begåtts grova misstag som har orsakat onödig smittspridning och död, verka för att ansvariga får lämna sina tjänster?