Fråga 2021/22:203 En tredje vaccinationsdos

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Testningen för covid-19 i Sverige minskar, samtidigt som de fåtal restriktioner som funnits helt släpps. I takt med detta vittnar också allt fler i riskgrupp om svårigheter att få en tredje vaccinationsdos – trots att behovet av en sådan är uppenbart. Frågan är hur många människor som regeringen tycker ska få avlida, till följd av senfärdigheten. Det finns nämligen inga hinder att erbjuda fler en tredje dos då det finns vaccin i överflöd, och det torde ligga i regeringens intresse att med full kraft försöka skydda medborgarna genom att öppna upp för möjligheten till en tredje dos för samtliga invånare, i synnerhet de i riskgrupp som nu har svårt att få sprutan.

Utöver detta väljer myndigheterna att dra ned på vaccinleveranserna då man inte ser ett behov av dem, vilket återigen aktualiserar frågan om varför man bromsar möjligheten till en tredje dos. Att man dessutom har infört ett vaccinationsstopp av Modernas vaccin, återigen ett agerande som ligger i motsatt riktning från vad andra länder har gjort, väcker fler frågor. Riskerna man funnit som motiverat beslutet rör risk för hjärtinflammation bland yngre personer. Den är dock relativt banal, och risken att drabbas av den är större om man smittas av covid-19.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad hindrar regeringen från att verka för att erbjuda samtliga medborgare en tredje vaccinationsdos mot covid-19, och kan vi förvänta oss att ministern verkar för att snabba på processen med att erbjuda riskgrupper en tredje dos?