Fråga 2021/22:201 Grova trafikbrott

av Ingemar Kihlström (KD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Trafikbrott är en av de vanligaste formerna av brott som begås i Sverige. Förövarna, som ofta är drogpåverkade, gör det ofta vanemässigt, återfaller och utgör en fara för andra. Många oskyldiga drabbas genom att skadas eller omkomma i samband med olyckor som orsakas av dessa ansvarslösa förare, och många familjer får varje år uppleva sorgen över en skadad eller omkommen anhörig genom dessa trafikolyckor. Man kan i olika mediereportage fortlöpande se exempel på hur en individ kan begå en stor mängd trafikbrott utan att samhället har möjlighet att förhindra det.

Sedan november 2019 har en utredning funnits på regeringens bord. Utredningen föreslår en del skärpta straff och också ett nytt trafikbrott: grov trafikbrottslighet. Remissvaren på denna utredning finns sedan mars 2020. Från ett kristdemokratiskt perspektiv ser förslagen på lagändringar lovande ut, men tyvärr kan man konstatera att det fortfarande inte finns någon proposition gällande straffskärpning för trafikbrott på regeringens lista för hösten 2021. Detta trots att det nu gått snart två år sedan utredningens förslag på förändringar av lagen presenterades och att remissvaren funnit sedan 1,5 år tillbaka.

Morgan Johansson har tidigare i både en interpellationsdebatt 2019 och vid frågestunder därefter betonat att han ser frågan som prioriterad, men trots detta har ännu inte en proposition presenterats. För varje dag som går riskerar ytterligare människor att skadas av förare som kör påverkade–  och de relevanta straffskärpningarna uteblir.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är frågan om en skärpning av lagen för trafikbrott inte prioriterad inom Regeringskansliet eftersom det inte planeras någon proposition under 2021, och när kommer en proposition enligt utredningens förslag att lämnas till riksdagen?