Fråga 2021/22:200 Raderade myndighetsmejl

av Markus Wiechel (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Tidningen Aftonbladet avslöjade för ungefär ett år sedan att statepidemiologen hade raderat stora mängder mejl från myndigheter och experter, vilket mot bakgrund av offentlighetsprincipen inte är acceptabelt. Det är helt enkelt en grundlagsstadgad rättighet att kunna begära ut epost från våra myndigheter, varför det också bör betraktas som tjänstefel när en person raderar dem.

Precis som tidningen Bulletins reporter, läkaren Benjamin Kalischer Wellander, skrivit i en artikel har myndighetschefer sedan tidigare anmälts till JO för ett liknande förfarande. Dan Eliasson anmäldes efter att ha sett till att miljontals mejl mellan medarbetare på Försäkringskassan raderats. Till följd av detta hindrades internutredare från berörd myndighet att utreda brott.

Om man ser på vilka mejl som raderats finns det ett antal tecken som indikerar att det rör sig om mejl där flockimmunitet kommit på tal, och där en naturlig sådan anses vara betydande i Folkhälsomyndighetens så kallade strategi mot covid-19.

Enligt Riksarkivets föreskrifter, som Folkhälsomyndigheten måste följa, står det klart att den så kallade gallring av mejl som skett inte varit tillåten: ”Gallring får endast ske under förutsättning att allmänhetens rätt till insyn inte åsidosätts och att handlingarna bedöms sakna värde för rättsskipning, förvaltning och forskning.”

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder mot bakgrund av att medarbetare på statliga myndigheter kan ha begått tjänstefel genom att ha brutit mot rådande riktlinjer?