Fråga 2021/22:198 Budgetanslaget för Tillväxtverket

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Tillväxtverket har i uppdrag att främja en hållbar näringslivsutveckling och har bland annat följt upp förenklingsarbetet på olika myndigheter under en tidsperiod. För företagen innebär regelbördan kostnader och administration som tar fokus från företagens egentliga verksamhet.

Det återfinns en differens mellan regeringens anslagsförslag och Tillväxtverkets eget uppskattade behov av finansiering. Det är därför rimligt att till viss del gå Tillväxtverkets önskan till mötes – inte minst sett till behovet av fler förenklingsinsatser för företag och en ökad takt i förenklingsarbetet.

Detta gjorde därför Sverigedemokraterna i sin budgetmotion. Frågan kvarstår dock varför regeringen bedömde att Tillväxtverkets inte ska tilldelas ens i närheten av de medel de uppskattade sig behöva för att jobba med viktiga frågor likt förenklingsinsatser för företag och en ökad takt i förenklingsarbetet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är det ministerns och regeringens uppfattning att Tillväxtverket inte är i behov av de medel de efterfrågade, och tänker ministern ta några initiativ med anledning av det som har framförts?