Fråga 2021/22:196 Budgetanslaget för turistfrämjande

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Pandemin har slagit hårt mot den svenska besöksnäringen, och den utländska turismen uteblev stundvis nästan helt. Trots svemestertrenden har det varit otroligt tufft för stora delar av besöksnäringen. Politiska åtgärder har vidtagits, men de kan knappast anses ha varit tillräckliga och vi ser även fortsättningsvis ett behov av agerande.

Givet denna situation fyller Visit Sweden en viktig uppgift. Visit Sweden är Sveriges kommunikationsföretag med uppdrag att marknadsföra Sverige internationellt och bidra till att stärka Sveriges varumärke för att få fler att turista här. Under pandemin har de även fått ett särskilt uppdrag att lyfta svemester.

Turistbranschen har stor potential. Det är därför viktigt att satsa på en konkurrenskraftig infrastruktur, förenklade regelverk och att stimulera till investeringar, utbildning och attraktionskraft såväl utomlands som inrikes.

Därför valde Sverigedemokraterna att i sin budgetmotion rikta en anslagshöjning till utgiftspost 1:7 Turistfrämjande (Visit Sweden) om 100 miljoner per år.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är det ministerns och regeringens uppfattning att budgetanslaget för turistfrämjande inte är i behov av utökade resurser, och tänker ministern ta några initiativ med anledning av det som har framförts?