Fråga 2021/22:193 Budgetanslaget för Sveriges geologiska undersökning

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Gruvdrift och mineralhantering utgör nyckelområden inom svenskt näringsliv. Myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, är central i sammanhanget och pekar i sitt budgetäskande till regeringen på flera områden inom sitt verksamhetsområde som är i behov av förstärkning, exempelvis systematisk kartläggning av malmpotentiella områden.

Det bör även framhållas vikten av att SGU har goda möjligheter att leverera gällande sitt uppdrag att marknadsföra Sverige som prospekteringsland och tillhandahålla vägledning och prospekteringsinformation till företag som planerar att prospektera i Sverige. Detta inte minst för att Sveriges konkurrenskraft som gruvland ska öka.

Dessvärre valde regeringen att i sin budget inte gå SGU till mötes inom utgiftsområde 24 Näringsliv. Sverigedemokraterna däremot satsade på 1:8 Sveriges geologiska undersökning för att tilldela SGU de medel de äskat.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är det ministerns och regeringens uppfattning att de efterfrågade medlen för SGU inte behövs, och tänker ministern ta några initiativ med anledning av det som har framförts?