Fråga 2021/22:1918 Bankbetalningar till Ukraina

av David Josefsson (M)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

I och med Rysslands folkrättsvidriga angreppskrig mot Ukraina är det många, såväl svenskar som ukrainare boende i Sverige, som velat skicka pengar till Ukraina för att hjälpa släkt och vänner eller för att stödja humanitära organisationer och för att stärka Ukrainas militära och civila försvar.

Enligt företrädare för den ukrainska diasporan i Sverige är det dock problem för kunder i flera svenska banker att skicka pengar till Ukraina. Flertalet av storbankerna tillåter inte enligt uppgift alls Swiftbetalningar till ukrainska banker eller kräver att betalningarna ska ske fysiskt på ett kontor i stället för online. Andra banker släpper bara igenom vissa betalningar. När kunderna ställer frågor hänvisar bankerna uttryckligen till att problemen uppstår eftersom betalningarna är riktade till ukrainska banker.

Detta skapar stor frustration för den som vill hjälpa det ukrainska samhället, nära vänner eller släktingar men också olika projekt för att stärka det ukrainska militära försvaret.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att svenska bankkunder ska kunna skicka betalningar till Ukraina i syfte att hjälpa landet humanitärt och militärt?