Fråga 2021/22:1913 Förbättrad cancerkost

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 7 september återkopplade socialminister Lena Hallengren på undertecknads fråga 2021/22:1900 om vilka åtgärder hon tagit för att den cancerpreventiva kosten ska öka för behövande i vårt land. En milt uttryckt angelägen fråga som berör närmast varje svensk, på ett eller annat sätt.

I sin återkoppling skriver socialministern bland annat följande: ”Att säkerställa att Sveriges befolkning har god kunskap om kostens påverkan på hälsan är en viktig fråga för hälso- och sjukvården samt något som jag och regeringen prioriterar högt.” Trots att ministern påstår sig förstå vikten av kostens påverkan för hälsan och trots att hon påstår att frågan till och med är prioriterad lyser åtgärderna med sin frånvaro.

Det närmaste socialministern kommer till att ha ett svar på någon åtgärd är att man gett två myndigheter i uppdrag att ta fram förslag till nationella mål. Inte ens med en generös tolkning kan man påstå att det är att faktiskt göra något, efter åtta år i Regeringskansliet. I synnerhet blir det en besvikelse då man uppenbarligen felaktigt hävdar att frågan är prioriterad.

Mot bakgrund av detta förväntas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Har ministern vidtagit några andra åtgärder under sin tid i regeringen som syftar till en förbättrad kost för cancerpatienter utöver att ge myndighetsuppdrag för att ta fram förslag till nationella mål?