Fråga 2021/22:191 Budgetanslaget för Bolagsverket

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Bolagsverkets uppfattning är att verksamt.se kommer att vara en mycket viktig plattform för att lyckas förenkla för företagaren och få aktörer som möter företagaren och näringslivet att integrera sina tjänster. Detta instämmer Sverigedemokraterna i, varför vi valde att i vår budgetmotion tillskjuta de medel myndigheten äskat för detta.

Därutöver efterfrågade myndigheten även utökade medel för att klara av att utveckla ett analysverktyg för att enklare upptäcka bolag som bedriver ekonomisk brottslighet.

Dessvärre valde regeringen att endast delvis gå Bolagsverkets äskanden till mötes för utveckling av verksamt.se, kamp mot ekonomisk brottslighet och Mina ombud (förenklad myndighetskontakt). Vi valde i stället att satsa på Bolagsverket och vår höjning av 1:11 Bolagsverket innebär att myndighetens äskanden tillmötesgås.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är det ministerns och regeringens uppfattning att de efterfrågade medlen för Bolagsverket inte behövs, och tänker ministern ta några initiativ med anledning av det som har framförts?