Fråga 2021/22:1906 Hinder för installation och drift av laddstolpar

av Nina Lundström (L)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Elektrifiering av fordonsflottan är klimatsmart. Därför bör elektrifiering underlättas. Bilparken antas uppgå uppemot 2,5 miljoner laddbara bilar 2030. Antalet laddstolpar behöver öka i samma takt som försäljningen av nya laddbara bilar. Den allmänna tillgängligheten måste öka, även vid arbetsplatser. En samordnad nationell planering för en smart och resurseffektiv elektrifiering är nödvändig. 

Det finns dock många hinder på vägen innan en laddstolpe kommer på plats samt blir ansluten till elnätet. Det kan handla om praktiska hinder såsom att elbolag hänvisar till elledningskapacitet. Långa väntetider uppstår när elbolag hänvisar till kapacitetsbrist, inte minst i tätorter där det samtidigt byggs bostäder. Många småhus har parkeringsplatser och samfällighetsföreningar med gemensam förvaltning. Även bostadsrättsföreningar och ägare av hyreshus kan bilda samfällighetsföreningar. Det finns cirka 10 000 samfälligheter med gemensamhetsanläggningar som omfattar parkeringsplatser och 10 procent av alla småhus i landet, det vill säga omkring 200 000 fastigheter, är medlemmar i en samfällighet där parkeringsplats ingår. 

Vissa samhälligheter som tilldelats bidrag avstår dock från att installera laddstolpar på grund av upplevda osäkerheter med att genomföra investeringen. Installation och drift av laddstolpar måste underlättas. Elnätets kapacitet behöver förstärkas och utbyggnaden av stamnätet genomföras. Laddning bör ske vid lägre effektnivåer, och möjligheten att utnyttja så kallad efterfrågeflexibilitet bör analyseras. Styrmedelsförändringar kan även behövas. Lantmäteriets och lantmäterimyndigheternas tillämpning av regelverket kring gemensamhetsanläggningar bör tydliggöras. Samfällighetsföreningarnas förrättningsavgifter för laddstolpar bör ses över. På nationell nivå saknas huvudansvar för att upprätthålla och utveckla en nationell plan för utbyggnaden av laddinfrastruktur. Länsstyrelsernas regionala planer efterlyser ett större mått av nationell samordning. Det finns därmed många hinder kvar att undanröja gällande tillgången till fungerande laddstolpar. Det är inte klimatsmart.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar följande:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att undanröja hinder för installation och drift av laddstolpar?