Fråga 2021/22:1899 Kommuners möjlighet att skapa trygghet

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I min hemkommun Nacka har vi under en tid kunnat följa flera turer kring trygghetskameror. Det finns nämligen ett stort behov av dessa i områden som Fisksätra, som för ett år sedan kom att klassas som utsatt, samt Orminge.

Boo Folkets Hus brändes bland annat ned i oktober 2020, och vi har kunnat läsa om hur barn i Orminge har rekryterats till att bli knarkkurirer. Till följd av detta utlovades övervakningskameror av polisen (februari 2021), men de kom aldrig upp. I Fisksätra har vi även sett hur polisen tagit ned kameror som tidigare satts upp i syfte att försvåra den mer eller mindre öppna droghandeln i Fisksätra. För att få upp nya kameror var kommunen tvungen att agera.

Vi är många som hoppas att Nacka kommun också agerar i Orminge, men är samtidigt medvetna om att det tyvärr är en onödigt långsam process där det krävs ansökningar till såväl Integritetsskyddsmyndigheten som polisen.

I Sverige har kommunerna förhållandevis mycket att säga till om just för att man anser att många viktiga beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Det bör därför inte vara något konstigt om kommunledningar runt om i landet fick chansen att avgöra var det behövs trygghetskameror, eller för den delen ordningsvakter.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att på något sätt verka för att kommuner enklare ska kunna fatta beslut som möjliggör för ökad trygghet genom att själva exempelvis bestämma över uppsättandet av trygghetskameror?