av Amanda Palmstierna (MP)
till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)
Forskningen visar entydigt att den globala uppvärmningen och förlusten av biologisk mångfald är tätt sammankopplade. De två kriserna både delar orsaker och förvärrar varandras effekter. Förändrad markanvändning är den andra största utsläppskällan av klimatgaser och det främsta skälet till att landlevande arter utrotas. På sikt kommer klimatförändringarna att utgöra den främsta orsaken till förlust av biologisk mångfald, samtidigt som förlust av biologisk mångfald gör ekosystemen mindre motståndskraftiga mot uppvärmningens effekter.
Sverige värms upp dubbelt så fort som den globala genomsnittstakten, och i norra Sverige går uppvärmningen ännu fortare. Ska djur och växter ha en chans att stå emot klimatförändringarna krävs starka och friska ekosystem. Men i dag hotas livsmiljöer och arter i norra Sverige både av uppvärmningen och storskalig förändrad markanvändning, som skogsbruk och gruvor.
Gruvor släpper ut farliga kemikalier och tungmetaller i naturen, har stora negativa effekter på grundvattnet och ger upphov till enorma mängder avfall. I Sverige finns över 300 misstänkt förorenade områden från nedlagda gruvor, alla med stor eller mycket stor risk för miljö och människors hälsa. Gruvor skadar och försvagar ekosystem.
Framtidens gruvbransch måste ta mer, inte mindre, hänsyn till naturskydd, naturresurser och biologisk mångfald. Trots det finns i dag inget förbud mot prospektering och utvinning av mineraler i redan skyddad natur, med undantag för nationalparker.
Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:
Tänker ministern verka för ett generellt förbud mot prospektering och utvinning av mineral i skyddad natur?