Fråga 2021/22:189 Ersättning till svensk minknäring

av Åsa Coenraads (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Under våren 2021 fick den svenska minknäringen stora restriktioner, vilket i praktiken satte den utan inkomst under ett år. Restriktionerna var en följd av pandemin då corona påvisats hos minkar.

Regeringen tillsatte 60 miljoner i sin vårbudget 2021, vilket var 23 miljoner mindre än Statens jordbruksverk räknat ut att näringen behövde för att täcka sitt inkomstbortfall.

Pengarna skulle betalas ut snarast efter en notifieringsprocess i EU. Jordbruksverkets ansökningsförfarande har en del att förbättra då blanketterna inte fanns på plats vid ansökningstillfället. Den 17 september 2021 var sista dagen att lämna in ansökan om ersättning för näringen.

I dag är pengarna fortfarande inte utbetalade, och det finns heller ingen information om när pengarna ska betalas ut. Under tiden står ett antal företagare med utgifter men inga inkomster. Detta är särskilt bekymmersamt då det rör verksamheter som handhar djur. Det går inte att stänga dörren och vänta på att ersättning ska betalas ut. Djuren ska skötas och matas varje dag för att leva och må bra. Djurens välfärd är viktig för att leva upp till de höga krav vi har i svensk djurhållning.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern att göra för att skynda på utbetalningen av ersättning till Sveriges minkbönder?