Fråga 2021/22:1887 Polisers önskemål gentemot politiken

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

En färsk rapport från SOM-institutet visar att brottsligheten är väljarnas viktigaste valfråga, vilket inte är särskilt märkligt då nuvarande regering fullkomligt misslyckats med detta, vilket gjort Sverige avsevärt mycket mer otryggt i dag än för åtta år sedan då Socialdemokraterna och Miljöpartiet tog makten.

Vi ser hur vi går mot ett rekordår när det kommer till dödsskjutningar, som för närvarande ligger på samma nivå som under hela föregående år, och vi ser hur de gängrelaterade konflikterna blir fler och grövre.

Tack vare en Novusundersökning beställd av Polisförbundet ser vi också vad poliserna önskar att politiker gjorde för att stötta dem i sitt viktiga arbete med att bekämpa kriminalitet. Där finns en mycket tydlig signal. Poliser önskar längre straff och fler utvisningar, vilket är kontentan av de fyra toppförslagen:

Det vi ser är återigen att regeringen inte lyssnat på professionen, i detta fall poliser, som helt enkelt inte får de förutsättningar de behöver för att på ett effektivt sätt utföra sitt arbete.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Varför har inte regeringen genomfört politik i enlighet med de toppförslag som rankas som de viktigaste av landets poliser, och kan vi förvänta oss att åtgärder vidtas för att följa dessa?