Fråga 2021/22:1874 Tidsbegränsad anställning inom Försvarsmakten

av Markus Wiechel (SD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I slutet av juli kunde SVT publicera nyheten om Rikard Johansson som har arbetat som soldat på P7 i Revingehed utanför Lund i 15 år. Rikard tvingas nu ofrivilligt lämna sitt jobb, enbart till följd av en lag som togs fram 2010 om att soldatyrket skulle vara tidsbegränsat till max tolv år om man inte vidareutbildade sig till officer.

Oavsett vad man tycker om denna lag sker detta i en mycket olämplig tid. Försvaret rustar som bekant upp och vi ser en alltmer otrygg utveckling i vårt närområde, varför Försvarsmakten mer än någonsin behöver engagerade, kunniga och erfarna soldater. Det borde mot bakgrund av detta ligga i försvarsministerns intresse att tillvarata den kompetens som nu går till spillo och snarare verka för att fler – kanske i synnerhet de som arbetat länge inom Försvarsmakten – väljer att stanna kvar.

Om vi ser till fallet Rikard har vi utöver passion och kompetens även erfarenhet av utlandstjänstgöring, då han tjänstgjort som logistiksoldat i Mali.

I samband med SVT:s artikel visade det sig att försvarsminister Peter Hultqvist och den socialdemokratiska regeringen inte såg något problem med nuvarande förhållningssätt. I stället menade man utan att vidare utveckla att det inte fanns något behov av att förändra systemet, vilket inte tycks vara Officersförbundets syn. De senare är i stället oroliga över utvecklingen och menar också att detta innebär att man går miste om erfarna soldater under en säkerhetspolitiskt mycket orolig tid där Försvarsmakten snarare befinner sig i ett läge av tillväxt.

Mot bakgrund av ovanstående önskas försvarsminister Peter Hultqvist svara på följande fråga:

 

Hur motiverar ministern rådande lagstiftning med tidsbegränsade anställningar, och kan vi förvänta oss att ministern verkar för någon förändring på detta område?