Fråga 2021/22:1867 Taiwans deltagande i ICAO:s 41:a session

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

När världssamfundet nu försöker återställa tillvaron i spåren av coronapandemin ser vi en stor utmaning i att återställa ett effektivt transport- och logistiknätverk, inte minst beträffande civil flygtrafik och flygledning.

Huvudansvaret inom detta område ligger på International Civil Aviation Organization (ICAO), som har sitt säte i Montreal, Kanada. Från den 27 september till den 7 oktober kommer den att hålla sin 41:a session, till vilken den bjuder in sina 193 avtalsslutande stater samt många andra icke-statliga internationella civila luftfartsorganisationer samt flygbolagsrepresentanter.

Vid tidigare ICAO-församlingssessioner har Taiwan inbjudits att delta aktivt och meningsfullt i överläggningarna. Den här gången har dock Taiwan av okända anledningar inte bjudits in. Detta ses av många som mycket förvånande mot bakgrund av deras roll som ett pålitligt och ett vitalt nav för internationell civil flygtrafik och kontroll. Faktum är att Taiwan bland andra uppgifter övervakar 18 internationella rutter och 17 flygplatser som tillhandahåller civila flygtjänster.

Utrikesminister Ann Linde har vid ett flertal tillfällen sagt att man önskar ett bra samarbete med Taiwan. Hon har bland annat sagt att ”både Sverige och EU har ett intresse av att Taiwan deltar i internationella organisationer” (2020/21:351) och att ”regeringen kommer att fortsätta att stödja Taiwans möjlighet att delta i internationella organisationer” (2019/20:1692).

Det bör därför vara ett lätt val för utrikesministern att uttrycka ett allmänt stöd för att ICAO ska utfärda en inbjudan till Taiwan att på ett meningsfullt sätt delta i den kommande ICAO-församlingens session. Vidare bör det, inom ramen för den demokratioffensiv inom utrikespolitiken som regeringen säger sig bedriva, vara naturligt för regeringen att också arbeta aktivt för detta.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

Stöder ministern Taiwans deltagande i International Civil Aviation Organizations 41:a session och på vilket sätt avser hon i sådana fall att verka för detta?