Fråga 2021/22:1849 Veterinärbrist

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Det har nu länge varit känt att det fattas såväl veterinärer som annan djurhälsopersonal i Sverige. Bristen innebär inte bara hårt slit bland befintliga veterinärer utan även att djur i behov av vård har fått stå utan.

Distriktsveterinärerna har därför fått ta över ansvaret för beredskap, det vill säga jourverksamheten, i flera delar av landet där det tidigare funnits privata aktörer. Särskilt behovet hos lantbrukets djur av att alltid ha tillgång till veterinär service är värt att betona, då detta av förklarliga skäl inte bara påverkar de enskilda djuren eller djurägarna utan även det övriga samhället.

För lite över ett år sedan tillsatte regeringen glädjande nog en utredning för en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur. Utredningen, som ska slutrapporteras i oktober, innebär dock inte att regeringen behöver vara passiv när det redan blottats flera uppenbara problem inom området som rör veterinärverksamhet, djurvälfärd eller djurskydd. Att det råder en akut veterinärbrist är exempelvis ett mångårigt problem som främst löses genom att man ökar antalet veterinärer i samhället.

Mot bakgrund av ovanstående önskar undertecknad få svar på följande fråga från statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka åtgärder vid sidan av tillsättandet av en utredning har statsrådet vidtagit i syfte att minska veterinärbristen i Sverige?