Fråga 2021/22:1841 Livsmedelskedjan och kompetensförsörjning

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Nyligen slutrapporterades projektet Mer mat – Fler jobb (den 2 augusti 2022), i vilket Arbetsförmedlingen har samverkat med Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Livsmedelsföretagen (LI) för att förbättra matchningen och samtidigt öka svensk livsmedelsproduktion. Det är ett välkommet och angeläget syfte eftersom många företagare med anknytning till livsmedelskedjan i dag har svårt att finna personal.

I sammanfattningen av projektet står följande att läsa: ”När nu projektet avslutas och summeras vill Arbetsförmedlingen lyfta värdet av att utgå från företagarnas perspektiv. Av olika skäl arbetar Arbetsförmedlingen normalt med att utgå från de arbetssökandes behov. I det här projektet är det företagarnas behov som kommit i första rummet, för att sedan arbeta med att matcha behoven mot prioriterade målgrupper.” Detta är en intressant slutsats som borde få större genomslag i Arbetsförmedlingens verksamhet, struktur och organisation. Något som enligt undertecknad dessutom är viktigt för andra departement att ha insikt och kunskap om. 

I projektet har till exempel processen för att förbättra matchningen till rekryteringsutbildning inom slakt och styck uppmärksammats. Vikten av nya arbetsmarknadsutbildningar och utveckling av befintliga, samt frågan om fler reguljära utbildningsinsatser, bör drivas på regional nivå. Där nämns särskilt djurskötare för lantbruk, behovet av säsongsarbetskraft, särskilt för trädgård och skogsbranschen, uppdatering av Jobba Grönts informationsinsatser gällande vilka utbildningar som finns etcetera.

Med hänvisning till det ovan nämnda vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Avser statsrådet att med anledning av rapporten vidta några åtgärder för att främja rekryteringen och kompetensförsörjningen till de gröna näringarna?