Fråga 2021/22:1829 Omvändelseförsök av hbtqia-personer

av Anders Österberg (S)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

”När det gäller hbtq-personer så finns det ingen förlåtelse. Annat går att förlåta men inte det, särskilt inte unga killar. Mordet ligger inte långt bort”. Så säger en person till mig som känner till ett fall där två killar dog, enligt det landets utredning, för egen hand efter att ha blivit skickade dit för att bli ”botade” för sin homosexualitet. Men såklart går det rykten om att de blev mördade på grund av sin sexuella läggning.

I MUCF:s rapport (2022) kring omvändelseförsök står det att en av fem unga hbtq-personer har utsatts för påtryckningar som ämnar förändra dens sexuella läggning eller könsidentitet, varav 5 procent har utsatts för det som beskrivs som allvarliga omvändelseförsök. Vanligast är att bli utsatt för påtryckningar från andra unga eller från ens familj.

I rapporten listas fem olika metoder som används i omvändelseförsök.

De som vittnat i rapporten uttrycker ofta oro för relationen till sin familj.

S-kvinnors ordförande i Stockholm har vid ett flertal tillfällen och under lång tid lyft de här frågorna om hbtq-personers särskilda utsatthet, inte minst kollar.  Hon reser även vikten av att alla samhällets relevanta institutioner samverkar. Såsom familjen, myndigheter, de olika politiska nivåerna som civilsamhället.

Kulturministern har tagit krafttag när det gäller olika trossamfund som ägnar sig åt omvändelseterapi och får ekonomiska medel från staten. Men det kommer att krävas både hårdare kontroll av omvändelseresor och för att krossa utsattheten för hbtq-personer. Självklart borde alla få älska vem den vill. Den svenska lagen är tydlig, normerande men självklart kan det bli ännu effektivare lagstiftning.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Ser ministern något mer behov av förändrad och förbättrad lagstiftning gällande omvändelseförsök och omvändelseresor?