Fråga 2021/22:1819 Definitionen av trygghetsboende

av Barbro Westerholm (L)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

En del upplever med åren att de vill flytta till ett boende mer anpassat för funktionsnedsättningar, där man kan ha sällskap av andra och äta tillsammans. Här finns det i dag trygghetsboende som är anpassat efter just dessa behov.

Det finns en tydlig definition för trygghetsboende i biståndsbedömt sådant. Enligt vittnesmål finns det stora oklarheter om vad som ska ingå i framför allt det trygghetsboende som inte är biståndsbedömt vad gäller sociala aktiviteter och möjligheter till gemensam måltid. När de boende påpekar för sin hyresvärd att det saknas, hänvisar denne ofta till socialförvaltningen i stället.

Oklarheterna om vad som ingår i ett trygghetsboende skapar frustration hos de boende som inte upplever att de får vad de betalar för med sin hyra. Samtidigt betalar staten ut investeringsstöd för att just denna typ av boende ska byggas. Att marknadsföra sig som ett trygghetsboende medför skyldigheter. Det är därför viktigt att man följer upp hur man använder begreppet så att det följer den definition som var ämnad.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

Vad tänker statsrådet och regeringen göra för att det ska bli bättre ordning och reda i hur begreppet trygghetsboende används för hyresbostäder?