Fråga 2021/22:181 Länsstyrelsernas långa handläggningstider

av Magdalena Schröder (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Under pandemin är det väldigt många som har skaffat hund. Nu när rekommendationen om att jobba hemifrån inte längre gäller är efterfrågan på hunddagis eller hundpassningstjänster enorm.

För att få bedriva ekonomisk verksamhet med hund krävs tillstånd från länsstyrelsen. För dessa tillstånd har Länsstyrelsen i Stockholm för närvarande en handläggningstid på mellan sju och tolv månader. Det finns företagare som sökte tillstånd förra året och som fortfarande väntar på besked. 

Det finns också de som redan hyrt lokal eftersom att en beskrivning av lokalerna måste finnas med i ansökan till länsstyrelsen.

De allra flesta som startar företag inom den här branschen är eldsjälar som älskar hundar. De får nu vänta i nästan ett år för att få starta sin verksamhet samtidigt som efterfrågan är större än någonsin, och vissa tvingas också stå med lokalkostnader under hela handläggningstiden innan verksamheten kan starta. 

Dagens långa handläggningstider riskerar att leda till att många ger upp och helt enkelt avstår från att starta verksamhet inom den här branschen. Det är djupt olyckligt, både för den enskilde och för vår tillväxt. Det ska inte behöva ta upp till ett år att få besked om man får tillstånd att bedriva hunddagis eller hundrastningsverksamhet eller inte.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att korta länsstyrelsernas handläggningstider?