Fråga 2021/22:180 Utvisning av gängmedlemmar

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I ett avsnitt om kriminalitet i Agendas senaste partiledardebatt (den 10 oktober 2021) sa statsminister Stefan Löfven följande: ”De samtal som inleddes, som de här lämnade, det är precis som Annie Lööf säger, de flesta av de som skrivs i 20 punkter, de var ju på bordet då. En del av dem har utretts, där finns färdiga förslag. Så att vara tvåa på bollen imponerar inte speciellt.”

Stefan Löfven hänvisar i citatet dels till de så kallade gängsamtal som fördes under 2019, dels till en lista med 20 förslag mot gängbrottslighet som de rättspolitiska talespersonerna för M, SD, KD och L nyligen publicerade på DN Debatt (den 10 oktober 2021). Specifikt handlar förslagen bland annat om att införa ett system med anonyma vittnen, att möjliggöra visitationszoner, att kriminalisera deltagande i kriminella gäng och att möjliggöra utvisning av gängmedlemmar utan att de dömts för brott.

Statsministern hävdade alltså att Moderaterna är ”tvåa på bollen” vad gäller ett flertal förslag som syftar till att bekämpa gängbrottsligheten och det eskalerande våldet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att lägga fram förslag för att gängmedlemmar som inte är svenska medborgare ska kunna utvisas utan att de dömts för brott?